• Odwiedziło nas: 133909 osób
  • Do końca roku: 134 dni
  • Do wakacji: -58 dni
Niedziela, 2018-08-19
Imieniny:
Emilii, Julinana

Jadłospis

Jesteś tu: » Strona startowa » Jadłospis

Data

Posiłek

Potrawy

Alergeny

kcal.

25.06.2018r.

poniedziałek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, rzodkiew biała; herbata z cytryną

 1,7

 

II ŚNIADANIE

Jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym, kanapka z masłem; herbata malinowa

 1,7

 

 

OBIAD

Botwinka na kiełbasie z ziemniakami; makaron zapiekany ze szpinakiem i żółtym serem; kompot wiśniowy

1,3,7,9

 

26.06.2018r.

wtorek

ŚNIADANIE

Pieczywo razowe z masłem, jajko, pomidor, szczypior; herbata z cytryną

  1,3,7

 

II ŚNIADANIE

Czereśnie, kanapka z masłem i dżemem ananasowym; herbata z miodem

 1,7

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem; potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, marchwi
i szczypiory; kompot rabarbarowy

 1,7,9

 

 27.06.2018r.

     środa

ŚNIADANIE

 Pieczywo pszenne z masłem, ser twarogowy na słodko; herbata z cytryną

1,7

 

II ŚNIADANIE

Brzoskwinie, kanapka z masłem; herbata
z owoców leśnych

1,7

 

OBIAD

Zupa kalafiorowa z lanym ciastem; kotlet mielony wieprzowy, mizeria z sosem śmietanowo – jogurtowym; kompot agrestowy

 1,3,7,9

 

28.06.2018r.

czwartek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa wiejska, sałata zielona; herbata z cytryną

     1,7

 

II ŚNIADANIE

Galaretka owocowa z bitą śmietaną i wiórkami czekolady, kanapka z masłem; herbata z pigwy

1,7 

 

OBIAD

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową; kotlet rybny, ziemniaki, marchew tarta z jabłkiem; kompot z czarnej porzeczki

 1,3,4,7,9

 

29.06.2018r.

    piątek

ŚNIADANIE

Pieczywo słonecznikowe z masłem, sałatka
z tuńczyka, jajka i ogórka kiszonego; herbata
z cytryną

1,3,4,7,11

 

II ŚNIADANIE

Wafle tortowe z kremem kajmakowym, czereśnie, kanapka z masłem; lemoniada pomarańczowa

1,3,7

 

OBIAD

Kapuśniak z młodej kapusty; spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym; kompot wieloowocowy

1,3,7,9

 

Gramatura: mleko: 350 g.; sery: 40 g.; jajko: 50 g.; śmietana: 20g.; pieczywo: 60g.;
masło: 15g.; cukier: 15g.; smalec, olej, słonina: 7g.; ryba, mięso, podroby, wędlina: 60g;

mąka, kasza: 175g.; makaron: 45g.; ziemniaki: do 200g.; owoce, warzywa (surowe): do 400g.; warzywa strączkowe suche: do 5g.

 

UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

Wszystkie składniki potraw dostępne są do wglądu u Intendenta przedszkola.

 

DYREKCJA I INTENDENT ZASTRZEGAJĄ SOBIE PRAWO DO CZĘŚCIOWEJ ZMIANY JADŁOSPISU W PRZYPADKU NISKIEJ FREKWENCJI DZIECI.

 

 

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 - mięczaki