• Odwiedziło nas: 141941 osób
  • Do końca roku: 346 dni
  • Do wakacji: 158 dni
Sobota, 2019-01-19
Imieniny:
Erwiny, Henryka

Jadłospis

Jesteś tu: » Strona startowa » Jadłospis

Data

Posiłek

Potrawy

Alergeny

kcal.

14.01.2019r.

poniedziałek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, karczek pieczony, sałata zielona herbata z cytryną

 1,7,10

 

II ŚNIADANIE

Maślanka truskawkowa, herbatniki, kanapka z masłem, lemoniada pomarańczowa

 1,3,7

 

 

OBIAD

Zalewajka z kiełbasą, spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy

1,3,7,9,10

 

15.01.2019r.

wtorek

ŚNIADANIE

    Pieczywo razowe z masłem, ser żółty, pomidor, rzodkiewka, herbata z cytryną                     

  1,7

 

II ŚNIADANIE

Budyń czekoladowy, pomarańcza, kanapka z masłem, herbata z dzikiej róży

 1,7

 

OBIAD

Zupa porowa z ryżem, pulpety wieprzowe w sosie jarzynowym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot wiśniowy

 1,3,7,9

 

 16.01.2019r.

     środa

ŚNIADANIE

 Pieczywo pszenne z masłem, twarożek z miodem, owsianka na mleku

1,7

 

II ŚNIADANIE

Gruszka, jabłko, kanapka z masłem, herbata malinowa

1,7

 

OBIAD

Zupa jarzynowa z brukselką, pierogi z mięsem wieprzowo –drobiowym i kapustą kiszoną, kompot agrestowy

1,3,7,9

 

17.01.2019r.

czwartek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej, herbata z cytryną

  1,7,10

 

II ŚNIADANIE

Galaretka owocowa z bitą śmietaną i wiórkami czekolady, kanapka z masłem, herbata z miodem

 1,5,7

 

OBIAD

Krupnik z kaszą pęczak, kotlet rybny, ziemniaki, kapusta czerwona zasmażana, kompot z czarnej porzeczki

 1,3,4,7,9

 

18.01.2019r.

    piątek

ŚNIADANIE

Pieczywo słonecznikowe z masłem, pasta z sardyny, jajka i suszonych pomidorów, herbata z cytryną

1,4,7,11

 

II ŚNIADANIE

Ciasto jogurtowe z owocami/ wyrób własny, sok malinowy

1,3,7

 

OBIAD

Zupa grochowa na wędzonce, racuchy z jabłkiem i cynamonem, kompot wieloowocowy

1,3,7,9

 

Gramatura: mleko: 350 g.; sery: 40 g.; jajko: 50 g.; śmietana: 20g.; pieczywo: 60g.;
masło: 15g.; cukier: 15g.; smalec, olej, słonina: 7g.; ryba, mięso, podroby, wędlina: 60g;

mąka, kasza: 175g.; makaron: 45g.; ziemniaki: do 200g.; owoce, warzywa (surowe): do 400g.; warzywa strączkowe suche: do 5g.

 

UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

Wszystkie składniki potraw dostępne są do wglądu u Intendenta przedszkola.

 

DYREKCJA I INTENDENT ZASTRZEGAJĄ SOBIE PRAWO DO CZĘŚCIOWEJ ZMIANY JADŁOSPISU W PRZYPADKU NISKIEJ FREKWENCJI DZIECI.

 

 

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 - mięczaki